„Ово су гунђала, роптачи, који ходе по жељама својим,
и уста њихова говоре надувене речи, и ради користи ласкају људима.

А ви, љубљени, сетите се речи које су већ казали апостоли
Господа нашег Исуса Христа…“
(Јд. 1,16-17)

Gaudi Sвештеник Вил Боуен (Will Bowen) изучавајући људе и њихово понашање дошао је до закључка да од тог шта и како говоримо зависе наше мисли, а оне опет утичу на наше емоције и поступке. Показало се да се сви ми веома често жалимо, оговарамо, критикујемо. Не верујете? Онда проверите!

Вил Боуен је предложио свима који желе да измене свој живот набоље, да ставе љубичасту наруквицу и да у току двадесет једног дана живе без жалби, критика, оговарања и незадовољства. Ако би у току тих дана човек заборављао и изговарао „забрањене“ речи био би дужан да пребаци наруквицу са једне руке на другу и да почне одбројавање дана изнова. Продужавати тако све док се наруквица не задржи на једној руци 21 дан заредом. Ефекат таквог експеримента превазилази сва очекивања!

Резултат слика за уилл боуэн фиолетовый браслетЉуди који су прошли тај експеримент су се променли до непрепознатљивости. То није остајало непримећено ни од околине па су се чак и њихови другови и ближњи прикључили том експерименту, стављали наруквицу и неизоставно се мењали на боље.

Зашто је тако прост метод као што је живот без жалби тако ефикасан?

Као прво – важна је сама намера. Већ од момента када се пробудите ви знате да не смете говорити о негативном, а најбољи начин за то јесте – почети примећивати позитивно у себи, људима који вас окружују и у свету уопште.

Као други – расте самоконтрола над собом, својим мислима и оним што говрите, а то је веома важно за сваког човека. Сада се ви само учите, но сваким даном ћете постајати све свеснији.

Као треће – за време тог експеримента сазнаћете много новог о себи, о свом начину размишљања и начину живота.

Скоро да већ сви знају о сили позитивног мишљења, но жалби на живот и незадоовљства из неког разлога не постаје мање.

Да ли ћете се ви одлучити на такав експеримент?

vk.com, Познај себe
Advertisements