„Ако хоћеш, сав постани огањ“, рекао је један од пустињских подвижника свом духоносном сину, при чему су прсти његових руку, подигнутих на молитву, заблистали нествореним божанским огњем.

Gaudi Sтаречник је књига која свом читаоцу преноси божански огањ православног духовног живота какав је заблистао међу раним монасима Цркве од Истока. За ове људе хришћанство није било само празан звук и академска расправа, него сведочење да је пут ка Христу пут љубави која пролази кроз страдално очишћење од греха, смрти и демонских обмана. Поуке су даване конкретним људима у конкретним околностима, али пошто се духовна стања понављају кроз векове, то је и њихово значење васељенско и у простору и у времену.

Треба, дакле, да знамо да су се свети Оци, који су постали ревнитељи и учитељи блаженог живота монаха, пошто су једном ожарени божанском и небеском љубављу и сматрајући ништавним све што је добро и драгоцено за људе, старали да не чине ништа како би се показали; следили су у тајности пут Божији и из превеликог смиреноумља настојали да прикрију већину својих подвига. Отуда нико са тачношћу није могао да нам опише њихово врлинско живљење већ су нам само понешто од њихових речи или дела предали као запис они који су се о томе веома старали, не као да је то предато њима већ да би подстицало на ревност оне који ће тек доћи.

Многи су, дакле, у разним временима, износили у виду приповести поуке и подвиге светих стараца на једноставан и невешт начин; јер, само су једно имали на уму – да многи имају користи. Приповедање многих, пошто је збркано и неуређено, изазива, наиме, некакве тешкоће у разумевању код читалаца. И није могуће умом обухватити мисли које су на разне начине расуте по књизи. Због тога смо и предузели овакво излагање њеног садржаја, које својим поретком и прегледношћу делотворније може да пружи готову корист онима који то желе; јер под словом А садржи све о ави Антонију, Арсенију и Агатону и свима онима чије име почиње са алфа, а о Василију Великом, Висариону и Венијамину под словом В и тако редом све до слова омега.

Пошто, међутим, има и других поука и подвига стараца у чијим описима се не наводе имена оних који су их изговарали или чинили, њих смо изнели у поглављима после целокупног алфавитног низа. А пошто смо испитали и истражили многе књиге, све што смо могли наћи уврстили смо на крају поглавља, тако да, црпећи из свега духовну корист и уживајући у речима Отаца, које су слађе од меда и саћа, можемо да живимо као људи достојни призива којим нас је Господ призвао и дa стекнемо Царство Његово. Амин.

Преузми књигу (pdf)>>>

фото