„Kад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте.“ (Мт. 25,45)

илосрдни фонд „Свети Василије Велики“ је православна социјална иницијатива која за циљ има помагање сиромашнима, болеснима, особама са инвалидитетом, маргинализованима и заборављенима.
Надамо се да ћемо уз вашу помоћ и наш труд помоћи што више потребитих у Србији, и да ће наш Фонд бити мелем многима којима је помоћ неопходна.
Фонд је настао у Параклису Светог Јована Златоустог у  Студентском граду на Новом Београду, као израз делатног служења људима, руководећи се Христовим речима: „кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте“  (Мт. 25:45), као и милосрдним и добротворним радом светитеља Православне Цркве – Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог, Светог Јована Кронштатског, Светог Николаја Жичког, Свете новомученице Јелисавете, Свете Марије Париске и многих других.
Од 28. маја 2010. године Милосрдни фонд Светог Василија Великог делује као пододбор Верског добортворног старатељства Српске православне цркве и има за циљ да помогне онима којима је помоћ потребна: појединцима, породицама, брачним паровима, институцијама, прихватилиштима, а које на основу сазнања и истраживања чланови пододбора заједничком одлуком одаберу за кориснике пружања помоћи. На овај начин, пододбор ВДС-а „Свети Василије Велики“ остварује социјалну и добротворну визију светитеља и помаже не само у милосрдном и социјалном раду, већ и у мисионарској делатности Српске Православне Цркве. У том смислу пододбор може организовати и адекватне трибине и предавања.
Крсна слава  и заштитник Фонда је Свети Василије Велики, један од Светих Отаца Православне цркве, значајна личност православне теолошке мисли, али и велики богослов милосрђа и заговорник хришћанског идеала праведног друштва. Свети Василије Велики био је градитељ Новог Града Василијаде, у предграђу Кесарије Кападокијске, у оквиру кога су се налазиле болнице, домови за сиромашне, странце, и где се бринуло о свима којима је помоћ била потребна.
Раду нашег Фонда можете помоћи на један од три начина:
  1. Директним донацијама на неком од места где се налазе наше приложничке кутије;
  2. Уколико сте власник локала, можете нас контактирати да код вас поставимо нашу приложничку кутију;
  3. Дељењем вести о нашим акцијама преко Фејсбука и других друштвених мрежа.
Свака ваша помоћ је врло добродошла!
Блажен је који разуме сиромаха и убогога,
у зли дан избавиће га Господ.
Господ ће га сачувати, и живиће га, и блаженим ће га учинити на земљи,
и неће га предати у руке непријатеља његових.
Господ ће га помоћи на одру болести његове;
сву постељу његову у болести његовој променио си.
(Пс. 40)
Фонд "Свети Василије Велики"