Свеправославно друштво „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ Епархије врањске организовало је 7. октобра 2017. године симпосион међународног карактера „Монаштво у Српској Православној Цркви данас“. У циљу размене искустава и унапређења монашког живота, на Симпосиону  су  обрађиване теме које је наметнуло само наше доба.

онашко сабрање је започето Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенсво Епископ врањски Г. Пахомије, уз саслуживање архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, јеромонаха Луке, сабрата манастира Григоријата, архимандрита Василија из Митрополије Едеске, архимандрита Илариона, игумана манастира Светих Архангела у Драганцу, јеромонаха Рафаила, игумана манастира Подмаине, из Будве и свештенства Епархије врањске. На Симпосиону је узело учешћа око 80 монаха и монахиња из више епархија Српске Православне Цркве, као и са Свете Горе, из Грчке и Пољске. Трпезу љубави припремиле су сестре из Кола српских сестара „Преподобна Анастасија“.

Иако нам се са свих страна намећу идеје, трендови, ритмови који упорно настоје да се поставе као нове законитости, заглушујући наш телесни, а нарочито духовни слух, ипак, и даље има оних који чују непроменљиви, вечни глас: „Узми крст свој и хајде за мном“ – и одазивају се на њега.

И данас се, као и некада, црква украшава бројним монасима. Иако више нема оних „тврдих“ подвига првих египатских, прослављених монаха,  Бог је и за данашња покољења оставио „мрвице са царске трпезе“ по речима св. Игњатија Брјанчанинова.

Као што су се древни пустињаци састајали не би ли разменили искуства или нашли разрешења својих недоумица, тако смо се и ми данас овде сабрали не бисмо ли утврдили своје оријентире, укрепили се, подстакли, охрабрили, надахнули, како бисмо наставили стазом утабаном од светих Отаца.

Симпосион „Монаштво у Српској Православној Цркви данас“ завршен је 8. октобра 2017. године, на дан Преподобне Ефросиније и Светог Сергија Радоњешког, светом архијерејском Литургијом у Сурдулици, којом је началствовао Његово Преосвештенсво Епископ врањски г. Пахомије, уз саслуживање архимандрита Методија – игумана манастира Хиландара, јеромонаха Луке – сабрата манастира Григоријата, архимандрита Илариона – игумана манастира Светих Архангела у Драганцу, јеромонаха Рафаила – игумана манастира Подмаине, свештенства Епархије врањске, многобројног монаштва и верујућег народа.

После завршене Литургије сви присутни посетили су костурницу где су се поклонили моштима Светих мученика сурдуличких.


Први део звучног записа са Међународног симпосиона под насловом „Монаштво у Српској Православној Цркви данас“ који је одржан у Епархији врањској 7. и 8. октобра 2017. Чућемо уводно слово домаћина, Епископа врањског г. Пахомија, затим говоре: архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, на тему ДУХОВНЕ ОСНОВЕ ОПШТЕЖИТЕЉНОГ МАНАСТИРА, јеромонах Лука, сабрат манастира Григоријата на Светој Гори, на тему КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРАВОСЛАВНОГ МОНАШТВА, а на крају прве сесије и излагање архимандрита Алексеја, игумана манастира Св. Луке у селу Бошњани код Варварина, на тему СВЕТЛИ ПРИМЕРИ МОНАШТВА И ОДАНОСТИ ЦРКВИ У ПОСЛЕРАТНОМ ПЕРИОДУ.

Преузми звучни запис >>>


Други део звучног записа са Међународног симпосиона под насловом „Монаштво у Српској Православној Цркви данас“, који је одржан у Епархији врањској 7. и 8. октобра 2017. У овом делу говоре: архимандрит Василије (Костић) из Митрополије Едеске у Грчкој, на тему ПРАВОСЛАВНО МОНАШТВО И САВРЕМЕНО ДОБА, потом игуманија Стефанида, настојатељица манастира Св. Прохор у Епархији врањској, на тему ЈЕДИНСТВО ДУХА, као и архимандрит Иларион, игуман манастира Светог архангела Гаврила – Драганац , на тему ИЗЛАЗАК ИЗ ПРОВАЛИЈЕ – Виђење Преподобног Пахомија као утеха и подстрек монасима последњих времена.

Преузми звучни запис >>>


Трећи део звучног записа са Међународног симпосиона под насловом „Монаштво у Српској Православној Цркви данас“, који је одржан у Епархији врањској 7. и 8. октобра 2017. У овом делу говоре: монахиња Теодора, намесница манастира Ваведење у Београду, на тему ОБНОВА СРПСКОГ ЖЕНСКОГ МОНАШТВА – КУВЕЖДИНСКО СЕСТРИНСТВО, потом јеромонах Рафаило, игуман манастир Подмаине код Будве, на тему ПАТЊЕ КАО УДЕО САВРЕМЕНОГ МОНАШТВА, као и игуманија Јефремија, настојатељица манастира Св. Стефан у Епархији врањској, на тему МОНАШТВО ДАНАС.

Преузми звучни запис >>>

СПЦ, Епархија Врањска, Радио Слово љубве