едан студент универзитета, док је био у посети Газану, постави му питање:
„Да ли си икада читао хришћанску Библију?”

“Нисам, прочитај ми нешто из ње,” рече Газан.

Студент отвори Библију и прочита му одломак из Јеванђеља по Матеју:
„И за одело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду. Али ја вам кажем да Соломон у свој својој слави не обуче се као један од њих… И не брините се, дакле за сутра; јер сјутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.”

Газан рече:
„Само је просветљен човјек могао да изрекне овакве речи.”

Студент је наставио да чита:
„Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се.”

Газан је приметио:
„Изврсно. Ко год да је то рекао, врло је близак Буди.”

Зен приповетка


О сличностима и разликама у њиховом испољавању, изражавању и преношењу религијског искуства чућете у разговору проф. др Далибора Кличковића са оцем Вукашином Милићевићем и будистичким монахом Окванг Сунимом.


У организацији Светосавске омладинске заједницеАрхиепископије београдско-карловачке протојереј-ставрофор Војислав Билбија је 27. 04. 2017. године у Крипти Храма Светога Саве oдржао предавање „Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“. Госта је представио домаћин јереј Далибор Стојадиновић а о. Војо Билбија је причао како се учећи карате упознао са зен-философијом те да се касније иконописањем упознао са хришћанством и постао свештеник. Спознаја хришћанства наспрам других философија и учења је као спознаја светлости наспрам светлуцања, закључио је отац Војо након излагања свог животока и анегдота. Забележио Марко Маленчић.

Преузми звучни запис >>>

 

Радио Слово љубве, фото