Затвори врата своје келије од људи, који долазе због празних разговора, због отимања твоје молитве; затвори врата молитве од других помисли, затвори врата срца од осећања греховних и помоли се. (Св. Игњатије Брјанчанинов)

Gaudi Pостоје две ствари које је потребно рећи о молитви: 1. Почети молитвом и 2. Настављати са молитвом. По могућности „у миру“. Али то је лакше рећи него урадити, нарочито у условима црквене заједнице, где постоје људске тензије и недостаци, почевши од мене саме, молитву у миру могу да учине изазовом. О овоме сам размишљала јутрос пре изласка из цркве, због тога што ме од претходне вечери узнемиравају поједине „црквене новости“.

Да данас погледам ка Цару мира, Извору мог мира, да се смири сваки немир који могу да осетим… Да се данас подсетим да сваки губитак мира који осећам није знак недостатка у Богу, него недостатка у мени, губитак сопствене сабраности. Он остаје исти, у савршеном и свезнајећем миру, у његовој савршеној вољи да свој мир пројави на мени.

Нека би дао да у „таласима“ Његовог мира, у смирено прихватим да Он брине о стварима и људима у мом непосредном окружењу и у свету уопште. „Ти си Цар мира и Спаситељ душа наших “, а не ја, „и Теби славу узносимо, Оцу, Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.“

монахиња Васа (Ларин),
превод: Ј.Д.

ichtys

Епископ Атанасије (Ракита): Свети Јован Лествичник као учитељ молитве

Епископ хвостански Атанасије одржао је у Општини Вождовац предавање ,,Свети Јован Лествичник као учитељ молитве“. Неколико стотина Београђана помно је пратило излагање Владике који је био гост-предавач 227. духовне трибине у организацији Храма Светог Трифуна. Забележила Марина Марић.

Преузми звучни запис>>>

Ко у дубини душе осећа да стоји пред Богом, биће на молитви као непомични стуб, и ништа неће да га извргне подсмеху. Прави послушник, кад стане на молитву, често постаје сав озарен и радостан. Искрено служење је подвижника припремило и оспособило за то.
(Св. Јован Лествичник)
Кафа са сестром Васом, Радио Слово љубве, фото
Advertisements