„Гле, шта је добро или шта је красно, него да браћа живе заједно?“ (Пс. 132)

„Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам и ја међу њима.“ (Мт. 18,20)

Gaudi Pоимање лепоте је доступно само човеку. Лепота може да се испољава у спољашњем свету у његовим звуцима и ликовима (земаљској лепоти). Посебан облик лепоте јесте унутрашња лепота људске душе.

Људи који нису прогледали за унутрашњ у лепоту клањају се земаљској лепоти. Ова земаљска лепота није циљ сама по себи, већ је само стаза која води ка великом циљу, и то за мали број људи. Мали број веома обдарених усамљених људи идући овом стазом проналази пут ка бесмртној – унутрашњој – лепоти. Изабраници иду путем унутрашњег служења, стражења над својом душом, они разапињу свој живот жеља на крсту одрешености.

Ми на земљи постојимо како бисмо радили на лепоти своје душе. У Богу је апсолутна лепота, и доживљај истинске лепоте душе је један од путева спознавања Бога и приближавања Њему.

Олег Королёв - Исихаст
Олег Королёв – Исихаст

Као једно од својстава Божанства лепота се не дефинише, она се не поима разумом, већ вишим умом – интуицијом. Она делује на човеково срце, оплемењује и омива га.

Лепота представља известан посебан облик позитивне духовне енергије, због тога ништа истински лепо не може бити уништено, не може пропасти и проћи без трага. А у вечности живе све и најмање искрице и блесци лепоте, као материјал који време не може да уништи.

Да ли истински желите да постанете причaсник вечности у изградњи светске хармоније? Онда постаните причaсник лепоте, одразите је макар у малој мери у својој души, у животу, поступцима, речима, мислима и намерама. Тада ће ова зрнца духовног “непропадљивог злата” учинити ваше душе причaсницима бесмртности.

Међутим, исто као и истина, као глас савести, и поимање лепоте бива угушено у грешној људској души. Предивне су хришћанске врлине душе: несебична љубав, смирење, кротост итд. Међутим, људи налазе лепоту у гордости

Сваки хришћанин треба да развија у себи способност да доживи истинску лепоту. Пут који води ка овоме је исти: читање Светог Писма, изучавање ликова духоносних хришћана. Из ових извора хришћанин поима образ апосолутне, неземаљске лепоте Самог Бога у Његовом Сину – Господу Исису Христу. Проучавајући ликове Богомајке и светаца хришћанин ће схватити да је у њима разливена и да у њима блиста иста ова лепота Христова.

Црква је Тело Христово, које одражава Његову лепоту у бесконачној разноврсности облика, слика, боја и комбинација. “Предиван је свет – творевина Великог Бога, али нема ништа лепше од Човека, истинског Човека – Сина Божијег,” каже старац Силуан.

Старац Варсануфије пише: “Унутрашња лепота душе огледа се и у изразима лица, па чак и у сваком човековом покрету.” По речима схиархимандрита Софронија старац Силуан је представљао пример хармоничног споја врлина: “Ретка сила воље без тврдоглавости; једноставност, слобода, неустрашивост и храброст спојене с кротошћу и благошћу; смирење и послушање без понижавања и човекоугађања. То је био истински човек, образ и подобије Бога.”

Страдање Вивије Перпетуе, Фелицитате, Сатурниуса и др. (око 1000 н.е.)
Страдање Вивије Перпетуе, Фелицитате, Сатурниуса и др. (око 1000 н.е.)

Венац Христове лепоте јесте Његов Крст – добровољна и разуму недокучива страдања. Венац лепоте Богомајке јесте Њено смирење, бескрајно милосрђе и мајчинска жртва, крунисана распећем Њеног Сина. Венац лепоте мученика је њихова добровољна жртва полагања живота због исповедања Христа. Венац лепоте преподобних јесте пунина самоодрицања, предаја целог себе (и тела и душе) Богу. Лепота светитеља је самопожртвовање и жртвовање свега ради служења Христу на путу пастирства итд. Идући од малог према великом исти критеријум се може применити и на све ситне свакодневне човекове поступке. Цвеће и искре лепоте душа може да скупља сваког дана у свакој ситуацији. На пример, ако су вас неправедно увредили, а ви сте кротко прећутали да не бисте изазвали свађу и ако сте свим срцем опростили ономе ко вас је увредио – ето, тада је процветао цветић лепоте духа! Неко вас моли за помоћ, и ви одмах остављате све своје послове да бисте умирили дух онога ко вас је замолио. Ето, заблистала је искрица лепоте душе која воли! Догодила вам се несрећа, али не ропћете, већ благодарите Богу показујући потпуну покорности Њему. Ево, заблистала је лепота ваше вере!

Тако у “малом” творите лепо и скупљате га у своју ризницу лепоте за Царство Небеско. “Верност у малом” Господ такође веома цени! А онај ко Му бива веран у многом и ко ревносно угађа Богу доби ће велике духовне дарове још овде на земљи, а у будућем веку – вечни живот.

Схиигуман Сава Псково-Печерски

ichtys

Gaudi Tи не знаш шта носи у својој души чак ни теби најближи човек, кроз шта је он прошао, како је то утицало на њега. Свако има своју сопствену историју. Ако бисмо томе дали значај, не бисмо посматрали површно, већ размишљали шта је скривено у човеку, шта је заиста истинско и суштинско.

Како би било добро браћо, када бисмо могли то да видимо! Када бисмо могли да гледамо на човека и видимо лепоту његове душе, видимо нешто лепо у њему, чак и ако нам се чини да тај човек нема ништа добро у себи. Не. У сваком човеку постоји нешто добро. Чак и ако ти се не свиђа, помисли да га је таквог Бог створио. Чак и ако ти се учини, да је с њим немогуће бити, покушај да га видиш таквог какав је требало да буде, а не таквим каквог га је направио живот, страдање, проблеми, несреће, угњетавање, горчина … Јер то је то, што ти не знаш.

Када би гледао на тог човека без његовог страдања и без његове историје, тада би видео прелеп свет, прелепу душу, јер свако од нас носи у себи печат Божји. Свако од нас носи невероватну лепоту у свом срцу.

Ако научиш да гледаш дубину ствари, тада ћеш свуда видети лепоту, нећеш видети то што се одмах примети већ то што је скривено од очију.

Често се дешава да није довољан један поглед, неопходно је усресредити се, загледати, „заћи“ иза спољашности, иза меса, ући у душу, и иза оштрине, грубих речи, иза шминке, фарбе за косу, видети срце – измучено, рањено, несрећно, али веома лепо, створено и дато човеку од Бога.

Архимандрит Андреј Конанос

фото1, фото2, фото3
Advertisements