Gaudi Ljубитељ сте филмова са ограниченом сценографијом? Волите филмове који се баве тематиком људске психологије? Овај пројекат можда није најсјајнија тачка наведене кинематографске тематике, али јесте један од бољих и дефинитивно је вредан гледања. Шта је то што нас тера да се понашамо као животиње, чак и када на то нисмо принуђени? Колико се од животиња уопште и разликујемо? Све су ово питања на која је овај, барем делимично, у оквиру јединственог примера, покушао одговорити.

the experiment posterПрича почиње безазлено. Доктор Арчелета спроводи психолшки експеримент затворске симулације. Одабрано је 26 добровољних учесника експеримента, од који су неки за улоге затвореника, док ће други бити затворски чувари. Читав експеримент је под надзором камера, а главно правило је да не сме доћи до физичког насиља. Сваког од учесника очекује и позамашан хонорар, наравно, уколико не дође до кршења правила, а уједно и прекида експеримента.

Како би вас додатно заинтересовали за целу причу, поменућемо и стварни експеримент професора Филипа Зимбарда из 1971. године, познат под називом „Станфордски затворски експеримент“. Професор Зимбардо, спровео је експеримент затворске симулације, врло сличан условима у филму. Међутим, резултати су били шокантни, а ситуација у имагинарном затвору је убрзо постала неподношљива те је експеримент прекинут већ након 6 дана, иако је предвиђено да траје две недеље. Дакле, намеће се закључак да збивања у овом филму нису нимало преувеличана, наивна или нереална. Када упоредимо стварни експеримент професора Зимбарда и овај филм, помало је застрашујуће сазнање да затвореници нису могли да се суздрже агресивности, макар довели свој хонорар у питање, због којег су се на првом месту и нашли у експерименту. Још страшнија је чињеница да је новац једини разлог због којег су се учесници уопште и суздржавали насиља. У оба случаја, позитивног закључка нема. Пресликано на стварни живот, када некоме дамо власт, моћ или било какав облик надлежности, поставља се питање да ли се у том човеку буди било шта позитивно.

Поједине сцене у филму су прилично насилне, али у границама подношљивости, без непотребног претеривања, а тек толико да се дочара атмосфера у филму. Уколико имате јак осећај за морал и правду, овај филм ће вам загарантовати напетост и пробудити емпатију као и презир према појединим ликовима приче. Глумачка екипа је прилично јака. Оскаровци Едријен Броди (Adrien Brody) и Форест Витакер (Forest Whitaker), нашли су се у главним улогама протагонисте и антагонисте филма. Нарочито упечатљива је Витакерова рола изопаченог вође затворских чувара.

Ово засигурно није филм који бисте погледали једног недељног поподнева у кругу породице, али ако трагате за оваквом филмском тематиком, прилично смо сигурни да ћете бити задовољни. Битно је напоменути да је „The Experiment“ заправо римејк оригиналног немачког, сада већ култног филма из 2001. године, Das Experiment, редитеља Оливера Хиршбигела. Уколико не будете нарочито задовољни америчком верзијом, дефинитивно треба да покушате са квалитетнијим немачким оригиналом.

8/10

Аутор рецензије: Никола Милошев

The Filmske Recenzije
Advertisements