Снимци беседа старца Арсенија о подвигу, времену и паклу.

Gaudi Jедан од највећих румунских духовника у другој половини ХХ века. Рођен је 15. августа 1913. у Мислеану, селу на југу Румуније. На крштењу је добио име Ангел. Након Другог светског рата ступио је у манастир Козиа, а монашки постриг примио у манастиру Сихастриа. Касније је постао игуман у манастиру Слатини.

Због прогона комунистичких власти, неколико година је као пустињак живео са још једним чувеним румунским старцем – Клеопом Илије. Ухапшен је 1958, а пуштен из затвора 1964. године. 1976. постављен је за духовника женског манастира Техиргиол, где се и упокојио и где је сахрањен 2011. године.

Био је један од најстаријих и најпоштованијих румунских стараца данас. Био је представник златне плејаде румунских духовника 20. века, који су били без премца по ватрености своје вере и аскетском подвигу у условима ненасељене румунске пустиње. Био је налик на Авве из древних Отачника, поседовао је искуство у духовној мудрости, префињено проницање у тајне људске душе и изванредан књижевни дар. Старац Арсеније се подвизавао у непробојним шумама румунских планина заједно са чувеним старцем Келеопом (Илије). Био је гоњен од стране богоборне власти и затваран због своје вере. Био је отац – исповедник манастира Св. Марије у граду Текиргел, код Констанције. Мудри румунски старац, који би ушао у деведесет седму годину живота 11. августа 2011, упокојио се 19. јула 2011.године.

фото
Advertisements