Gaudi Mноге од вас потребитима чини незаситост жеље. Ти се трудиш да на десет таланата приложиш још десет. Када их је постало двадесет, ти хоћеш да се домогнеш још двадесет. Непрестано додавање не зауставља тежњу него, напротив, само распламсава стремљење. Доливање вина пијаницама служи као побуда да још више пију. Задобивши много, и нови богаташи желе још више, своју болеет хранећи непрестаним увећањем богатства. Њих старање води ка супротном: они се не радују толико ономе што имају у рукама (ма колико велико било), колико жале за оним што још немају и што им, по њиховом мишљењу. недостаје. Услед тога, њихове душе стално разједа брига како да приграбе све више и више. Требало би да се радују и да благодаре што су имућнији од многих. Они су, међутим, незадовољни и ћуте с обзиром да се нису изједначили са неким ко је пребогат. И када стану у исти ред са њим, они истог тренутка почињу да се пореде са оним ко је још богатији. У колико и њега достигну, предмет њиховог надметања постаће неки други богаташ.

Свети Василије Велики

Chapter divider 5Gaudi Aко си богат, чиме си богат ако не имањем Божијим? Ствари које чине твоје богатство, чије су ако не Божије? Ако се дакле, гордиш оним што имаш, гордиш се туђом имовином, гордиш се Божијом позајмицом.

Што се онда ругаш сиромаху, који има у рукама мање туђе имовине? Што се ругаш ако је он узео на зајам од Бога мање него ти? Ако је он мање узео, мање и дугује; а ти који си више узео, више и дугујеш. Не само што не треба да се ругаш сиромаху, него треба да му се дивиш. Гле, он води борбу на мегдану овог света са много мање средстава од тебе.

Свети Владика Николај

Divider Transparent bkgrnd 2

фото
Advertisements