„Када учинисте једном од малих мојих мени учинисте.“ (уп. Мт. 25)

Gaudi Sтуденти Православног богословског факултета Универзитета у Београду сваког петка волонтирају у Црквеној кухињи при Верском добротворном старатељству у Француској 31. На празник Светог Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2016. године, волонтирали су Стефан Ђуричковић, Тања Петровић, Стефан Зељковић, Божидар Ђенић и Александра Ђурић, дипломац историје уметности и будући мастер студент на Богословском факултету.

Studenti-Bogoslovskog-fakulteta-u-Crkvenoj-kuhinji-22

Дошли су сви насмејани, тачно на време и пошто су примили „инструкције“ око поделе хране као прави домаћини послужили су топли оброк корисницима Црквене кухиње којима је то једина прилика да поједу нешто топло, а некима и једини оброк. Волонтери су нам рекли да их је жеља да помогну „довела“ у Црквену кухињу.  Стефан Зељковић, студент треће године, је ову жељу и мотив за волонтирање студената у Црквеној кухињи ближе објаснио.

Studenti-Bogoslovskog-fakulteta-u-Crkvenoj-kuhinji-17

„Ми смо под истим кровом и ово је само наставак заједничких активности које смо ми, студенти Богословског факултета имали са Верским добротворним старатељством. Поред многих теоретских наука којима се бавимо на нашем факултету неопходно је студентима пружити „практичну“ теологију. А управо ово овде је „практична“ теологија. Ово овде је срж онога што нас Христос учи а то је да љубимо ближње наше јер, као што каже апостол Јован како да љубимо Бога кога не видимо ако не љубимо брата свога кога видимо.

Studenti-Bogoslovskog-fakulteta-u-Crkvenoj-kuhinji-3

Као члан Студентског парламента Богословског факултета задужен сам у овој академској години за хуманитарни и волонтерски рад. Кроз хуманитарни рад са Верским добротворним старатељством родила се и ова идеја да наставимо ту сарадњу кроз лично учешће већег броја студената у раду Црквене ухиње. За сада је петак ослобођен за студенте Богословског факултета и они се радо одазивају за овај вид волонтирања.

Studenti-Bogoslovskog-fakulteta-u-Crkvenoj-kuhinji-6

Помагање другима је основни мотив за изградњу и унапређење друштва кроз побољшање међуљудских односа, посебно данас кад су се људи отуђили међусобно. А ми кроз помагање другима и практиковање онога што учимо стичемо искуство да сутра кад будемо пастири и учитељи Цркве иза себе имамо драгоцено искуство у раду са људима“.

Chapter divider 5

Верско добротворно старатељство АЕМ је остварило одличну сарадњу са студентима Православног богословског факултета БУ који петком волонтирају у Црквеној кухињи при старатељству. Зашто су изразили жељу за волонтирањем, како су се снашли у кухињи, да ли успевају да ускладе волонтириње са академским обавезама и зашто кажу да је у кухињи ВДС-а „практична теологија“, откривају студенти Јована Маринковић, Божидар Ђенић и Стефан Зељковић.

Преузмите звучни запис>>>

ВДС, Радио Слово Љубве, фото