Исповест, благочешће или добар морал и молитва су неопходни у делу спасења душе, али то је само лишће; неопходно је још донети и плодове добрих дела. А плодови су следећи: кроткост, смирење и љубав (Гал. 5:24). „На кога ћу погледати, до на кротког и ћутљивог, и оног који трепери речима Мојим“ (Пс. 60:21). „Научите се од Мене, јер сам кротак и смирен срцем“ – и даље је речено: „и наћи ћете покој душама својим“ (Мт. 11:29)

Gaudi Aко будете уступали један другом, ако будете благочестиви, у свим заповестима Божијим непорочни, душа ће ваша бити спокојна, код вас ће доћи мир Христов, „мир који превазилази сваки ум“ (Флп. 4:7) и спокојство душевно ће бити такво, да се више нећете бојати никаквог зла.

Преподобни НиконУ цркви често поју, и ви сте вероватно не једном слушали: „Праведник од слуха злога неће се препасти“ (Пс. 111:7). Ако ли се пак ми бојимо, страшимо и смућујемо још док само слушамо о напастима које се спремају да дођу, о будућим недаћама и злу, онда нас тај наш страх разобличава у томе да смо ми далеко од тога да будемо праведници, него смо грешници, и због тога морамо да се смирујемо. А ако смо стекли кроткост, бићемо смирени, ако мир буде у нашим срцима, тада ће се испунити и ово: „По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако будете имали љубав међу собом“ (Јн. 13:35). Имајте љубав, уступајте један другом, не свађајте се, праштајте, смирујте се један пред другим, указујте један другом част, не угађајте себи, него ближњим, будите увек у љубави.

Све што се односи на вањске услове нашег живота – јесте другостепено. Све то није важно, све је то тање од паучине. Главно је оно са чим сам почео и са чим ћу да завршим. Ја посебно скрећем пажњу првенствено на душе ваше, јер је главно спасење властите душе. Постарајте се да моји убоги напори за спасење душа ваших не пропадну узалуд. Постарајте се, понављам вам, да чистите душе исповешћу, да имате добру наравственост и благочешће. Настојте да стичете кроткост, смирење, молитву. Настојте да стичете љубав. А у осталом, у свему вањском што се тиче живота нашега, предајмо се вољи Божијој. Јер је воља Божија увијек блага и савршена, и ни једна длака са главе ваше неће пасти без воље Божије (види: Мт. 10:29-30; Лк. 12:18). Молим за ваше свете молитве, а све вас уручујем покрову Царице Небеске.

Преподобни Никон (Бељајев)
одломак из књиге „У Господа се уздам“

фото
Advertisements