„Што беше од почетка, што смо чули, што смо видели очима својим, што сагледасмо и руке наше опипаше, о Логосу Живота; И Живот се јави, и видели смо, и сведочимо, и објављујемо вам Живот вечни, који беше у Оца и јави се нама; Што смо видели и чули објављујемо вама да и ви с нама имате заједницу (κοινωνίαν), а наша заједница је са Оцем и са Сином његовим Исусом Христом.“ (1 Јн 1:1-3)

Gaudi Jован, вољени ученик, подсећа ме данас на нашу заједничку причу. Оно што су први Христови ученици „чули и видели о Логосу Живота“ и проследили нама, што гради нашу заједницу (κοινωνίαν) – са свим претходним генерацијама верних, почевши од очевидаца попут Јована; са још једним данас; и са Богом. Ми заједничаримо у Његовој причи, Његовом Откривењу Себе и поистовећујемо се са тим. Јер заједничка прича значи и заједнички идентитет.

Ових дана можемо наћи себе како се поистовећујемо са разним причама. Било чим – од скорашње, шокантне изјаве неког политичара, преко скандалозних детаља о разводу познате личности па све до животиње рођене са две главе у Индонезији – било шта што се догоди или појави на интернету може постати оно на шта се концентришемо, за не тако кратко време. Без обзира да ли нас је свесно „брига“ за то или не.

Данас ћу се трудити да будем разумна у погледу прича на које трошим време. Када ме привуку, оне утичу на мој идентитет, моју личну „причу“ и „заједницу“ коју бирам, изазивају је, информишу или граде. Започећу дан читањем Речи Живота тако да видим све друге приче, као и своју личну, у Његовом светлу.

Извор

Превод: Живе речи утехе

Advertisements