„Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са мном.“ (Отк 3,20)

 

Gaudi Jа сам ти oтац… Ја сам ти брат… Ја сам ти женик… и кућа сам ти и храна и кошуља. Ја сам ти корен, Ја сам ти темељ… Све што пожелиш – Ја сам. Ни за чим више потребе немаш. Ја ћу ти служити јер сам дошао да служим, а не да ми служе. Ја сам ти пријатељ и део тела и главе, и брат сам ти и сестра и мати. Све сам ти Ја. Само ме најближом својтом сматрај.

Постадох сиромах зарад тебе, изгнаник зарад тебе. На Крсту сам распет зарад тебе. Погребен у гроб зарад тебе. На Небесима у твоју корист обраћам се Оцу. На земљи, код тебе, Очев сам заступник. Јер ти си Мени све – и брат и санаследник и пријатељ и део си Мене.

Шта би више од тога пожелети могао?

св. Јован Златоусти

Chapter divider 1

„Тако приђите све скупине људи

да добијете отпуштење грехова

Ја сам ваше отпуштење

Ја – пасха спасења

Ја – Јагње заклано за вас

Ја – искупљење ваше

Ја – васкрсење ваше

Ја – светлост ваша

Ја – спасење ваше

Ја – Цар ваш

Ја вас узводим на висине небеске

Ја вам показујем превечнога Оца

Дајем вам да станете мени с десне стране“.

 

Он је створио небо и земљу

И на почетку саздао човека

Проповедан кроз закон и пророке

Од Дјеве оваплоћен

На дрво прикован

У земљу погребен

Из мртвих васкрсао

Из узневши се на висине небеске

Седе с десне стране Оца

Имајући власт да свима суди и спаси

Кроз Кога је Отац све створио

Од почетка века.

 

Он је Алфа и Омега

Он је почетак и крај

Почетак неисказиви и крај несхваљиви

Он је Христос

Он је Цар

Он је Исус

Он – Војвода

Он – Господ

Он – васкрсли из мртвих

Он – Који седеи с десне стране Оца

Носи Оца и од Оца је ношен

Њему слава и држава вавек.

Свети Мелитон Сардски

Chapter divider 1

„Не бој се, ја сам Први и пошљедњи, и живи.

И бијах мртав и ево сам жив ва вијек вијека, амин.“ (Откр. 1, 18)

Gaudi Tако рече Господ Исус Своме љубљеноме ученику Јовану у визији на острву Патмосу. Чега не бој се? Не бој се гоњења цркве од стране незнабожаца. Не бој се мучитеља, који муче Моје верне на све стране. Не бој се царева, који дижу гоњење на хришћане. Не бој се насилних велможа овога света, који заслепљују људе страстима те не виде истину коју Ја донесох у свет. Не бој се ничега!

Како да се не бојим, Господе! Кад је сав свет до зуба наоружан и окупљен против нас, малобројних и ненаоружаних, како да се не бојим?

Не бој се, јер Ја сам први и последњи, алфа и омега.

А све те војске наоружане против вас нису ништа до један пролазан вихор мртваца. Ја сам од пре времена и Ја сам после времена, пре почетка свега и после свршетка свега створенога, Ја сам. А они су сви закључани у један педо времена који сам Ја свакоме створеноме одмерио, и ван тога педла не могу се пружити.

Не бој се, јер Ја бејах мртав и ево сам жив. Ни смрти се не бој. Ја сам пре смрти и после смрти. Смрт је слуга Мој, и Ја пустих слугу Свога у свет да Ми послужи. И Ја се предадох Своме слуги за три дана, и наредих му да Ме пусти, и ево сам жив. Ја сам власник смрти као и живота. Ја сам власник времена као вечности. Не бој се! Ва вијек вијека Ја сам жив. И ти ћеш бити жив са Мном. И сви они који Ми остану верни и не убоје се, биће живи са Мном. Не бој се, Ја сам – алфа и омега.

Господе вечни и бесмртни, дај да ове Твоје свете речи вазда звуче у души верних Твојих кад год се подигне гоњење на свету Цркву Твоју. Да се не убојимо, држећи се Твоје десне руке. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Свети Николај Охридски и Жички


Chapter divider 1
Gaudi Jа хоћу љубав твога сиромашног срца. А ако чекаш да будеш савршен онда ме никада нећеш љубити. Ако чекаш да постанеш анђео да би се предао љубави, тада ме никада нећеш љубити.

Јеросхимонах Серафим Вирицки

Advertisements