„А званицама каза причу кад опази како избираху зачеља, и рече им: Кад те ко позове на свадбу, не седај у зачеље, да не буде међу званицама неко угледнији од тебе; И да не дође онај који је позвао и тебе и њега, и каже ти: Подај место овоме. И онда ћеш са стидом поћи да заузмеш последње меесто. Него кад будеш позван, дошавши седи на последње место, да ти онај који те је позвао рече када дође: Пријатељу, помакни се навише. Тада ће ти бити част пред онима који седе с тобом за трпезом. Јер сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се.“ (Лк 14:7-11)

 

Gaudi Oвде ми Господ даје малу лекцију о лепом понашању. Оно што у ствари каже је ― Не буди главна звезда на туђем венчању! Делује очигледно, али ипак, Он зна да је то потребно напоменути. Глупаво је, али истовремено тако својствено људима, да се било којe окупљање или животне ситуације уопште, претворе у користољубиве вежбе присвајања части или признања за себе.

Али Господ ми каже данас ― Не брини о томе. Иди и подај част другима, дај им предност и „домаћин“ (Бог) ће се побринути за остало. То је пут понизности (смирења) који ме ослобађа фрустрација користољубља и доноси ми част за Његовом трпезом.

 

Линк

Превод: Живе речи утехе

Advertisements