Холокауст је дефинитивно један од најстрашнијих и најупечатљивијих догађаја двадесетог века. У периоду између 1938 – 1945 године, Јеврејска популација је била ухођена и издвајана, имајући као резултат немилосрдно убијање око шест милиона недужних људи. Усред свог овог покоља, један човек је одлучио да се заложи и истакне, тако што ће спасити око 1100 људи, што жена, што деце ових тренутно потлачених људи.

Gaudi Oвај херој, Оскар Шиндлер, чија су дела тема овог пројекта, је био Зудитен немачки индустријалац (Sudeten_German), који је волео раскошан живот, као један велики и имућни женскарош. Шиндлер је био један од оних са одличним осећајем за бизнис, поготово оног који се ради на црно. Мало је ствари до којих се овај човек  није могао дочепати, а поред тога био је свакако и особа коју треба да познајете, ако ме разумете шта желим да кажем. Оваква структура пословања се зове куповина пријатеља, где појединац своје новоформиране  савезе користи како би му помогли у његовим будућим пословним подухватима. Када су неколико хиљада пољских јевреја били смештени у гето, у Кракову, Шиндлер је видео прилку да искористи своје пословне таленте, ангажујући разне ситне јевреје, како би уз помоћ својих јаких конекција успео да се знатно обогати. Он улази у бизнис са овим људима, иако су озлоглашени, њему то не представља проблем. Али када дође, Амон Гоет у причу, човек  који је идеална слика зла нацистичког режима, свтари се нагло мењају. Амон је задужен за камп где су радници ституирани, и мора бити титран и подмићен како би Шнајдер могао доћи до својих запослених. Овакве ствари ће знатно утицати на нашег протагонисту, и даће нам један веома интересантан окрет у његовом размишљању и интерпретацији читаве те ситуације везане за Други светски рат.

Овај филм је заиста импресиван, и дефинитивно  извлачи најбоље из свог кастинга. Лиам Нисон (Liam_Neeson) је сјајан као овај намазани бизнисмен, опијајућег шарма. Што више филм постепено напредује, све више се и његова перспектива мења. Нисон је овда показао своје таленте, дајући један мултислојевити перформанс основан на комбинацији између самоуверености, неодлучности и сумње. Наш протагониста кроз читав филм рекло би се еволуира, имајући постепену и темењу трансформацију од ратног профитера до правичног човека. Нисон има сјајну подршку у Бену Кингзлију (Ben_Kingsley) и Ралфу Фајнсу (Ralph_Fiennes), обојица су подједнако квалитетни и комплексни.

Редитељ Стивен Спилберг (Stephen_Spielberg) фантастично успева да ослика осећај терора од стране нацистичког уређења, као и драмтичне и визуалне моменте произвољног убиства и муке потлаченог народа.

„Шиндлерова листа“ је одавање почасти и признања свима онима који су изгубили животе у Холокаусту, и поред тога једна драматична екранизација мрачног и застрашујућег периода за време Другог светског рата. Ниво ужаса је знатно подигнут фантастичном црно-белом кинематографијом, подсећајући нас на старе немачке експресионистичке филмове. Спилберг одлично манипулише оваквом реализацијом, дајући себи могућност да буде оштар и сликовит, а да опет не зађе у неукус.

Феноменалан филм, обавезно погледати.

Извор: kakavfilm.com