Бол срца и смирење, и труд послушања према сопственој снази са правим срцем даје знање како вршити дело истине…

Gaudi Sваки рад телесни или душевни који у себи нема труд срца никада не доноси плодове онима који га врше, јер се Царство Божје осваја напором и подвижници га задобијају, Каже Господ. Јер будући да су неки радили или раде много година без бола, и не теже да са топлом усрдношћу врше трудове покајања, они немају у себи чистоте нити удела у Духу Светом.

…Јер многи се, можда, труде, као што мисле, али то је у непажњи и мрзовољи и слабости, и немају никаквих плодова. Јер настављајући без бола, из мрзовоље се уплићу у непотребне бриге, и замрачују.

св. Григорије Синаит


Gaudi Sтога кажем да они који не подражавају Страдању Христовом средствима покајања и суза, смирењем и послушношћу и стрпљењем, и изнад свега сиромаштвом и страдањем од зла, укора и ругања, не суделујући у Његовој смрти, нису учесници Његовог духовног васкрсења, нити добијају благодат Духа Светога. А ради којих других дела ћемо се ми прославити са Њим? Јер божанствени Павле вели: ако страдамо са Њим, исто тако ћемо се прославити са Њим, али ако се стидимо да подражавамо Његова страдања која јо Он претрпео ради нас, а у нама пребива оно што не жели да претрпи то, што је земаљско плотско мудровање, тада је јасно да ни ми нећемо имати удела у Његовој слави. А без покајања и суза, као што смо рекли, никада није било нити ће бити било шта од тога у нама или другима.

Није назначено у божанском Писму да постоји неко ко се може очистити од страсти без суза и непрестане скрушености; нити да се било ко од људи икада посветио, или примио Духа Светог, или видео Бога, или познао да Он обитава у њему, или Га уопште примио када је Он дошао да се усели у његово срце, уколико томе нису претходили покајање и скрушеност. Јер због тога, по сопственој мери суза, туге, и покајања божански Огањ производи скрушеност…

Постарај се, да не би био лишен Христовог присуства у теби, и да не би отишао из овог живота празних руку, јер ћеш тада плакати и жалити.

св. Симеон Нови Богослов

Advertisements