Waiting Orthodox

Неки старац и његов ученик уђоше на капију великог града. Намера им је била да житељима причају о хришћанској вери. Један хришћанин, иначе житељ тога града, приђе старцу и рече му:

– Оче, зар заиста мислиш да је житељима овога града потребна твоја проповед? О не, они су каменог срца и истини се противе. А што је још горе, они уопште и не желе да уче. Зато, не траћи на њих своје драгоцено време.

Старац га пажљиво погледа, па рече:

– У праву си.

Након неколико минута страцу приђе други хришћанин и рече му:

– Оче, молим те, немој ни једног тренутка да посумњаш да ћеш у овом прелепом граду с радошћу бити примљен. Људи те чекају и надају се да ће од тебе чути драгоцене речи јеванђељског учења. Заиста су већ уморни од жеље за знањем и спремни су да служе. Њихова срца и њихов ум спремни су за тебе.

Старац га пажљиво погледа, па рече:

– У праву си.

Ученик не издржа, па упита старца:

– Оче, молим те, објасни ми како то да си обојици рекао исто, иако су ти они рекли потпуно супротне ствари?

А старац му одговори:

– И ти си у праву. Но вероватно си приметио да су обојица рекли истину која одговара њиховом схватању света. Први од њих у свему види само лоше, а други тражи оно што је добро. Обојица схватају свет онаквим каквим очекују да га виде. Сваки од њих полази од свог искуственог схватања света. Ни један од њих није слагао, него су обојица рекли истину. Али не потпуну истину.

Преподобни Ава Доротеј

фото

Advertisements